22
Aug
09

Kari ikan

Untuk menumis kari, panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang putih dan bawang kecil yang dihiris, kemudian halba campur dan juga daun kari. Bila dah kekuningan (masa ni baunya sgt la harum), masukkan rempah kari. Biar smpi garing atau mati rempahnya. Dah kering tu masukkla air, jgn dibiar sampai hangit lak. Masukkan bawang besar dan tomato yang dihiris.Nak harumkan lagi kari, masukkan cili hijau. Tak perlu dihiris. Biar seketika, masukkan santan. Sekarang dah tak susah, beli jer santan pekat. Tak payah lagi nak perah kelapa untuk dapatkan santan. Rasa-rasanya 2 atau 3 tahun lagi, anak-anak dah tak tau santan tu mai dari mana. Kari ikan ni sedap dan tak jemu klu asam jawa dibubuh lebih sikit, biar ada kemasamannya. Garam jgn lupa lak. Dah didih kuah tu, masukkan ikan. Kemudian sekali bendi dan tomato boleh la ditambah dalam kari.


0 Responses to “Kari ikan”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: