21
Oct
09

Masalode

Resepi ni tak sebiji macam yang biasanya dibuat orang lain. Dah diubah sikit mengikut selera sendiri. Kacang dal atau orang Penang panggil kacang parpu direndam. Rendam 1/2 jam pun dah okay atau nak lama lagi semalaman, hehehe. Dah kembang kacang tu, blend bersama cili (cili kering boleh, cili merah boleh, nak guna cili api pun boleh gak). Blend kacang tu tanpa guna air…biar ada gak yang tak terlalu lumat atau tak berapa hancur. Hirisan bawang (bentuk dadu), hirisan daun kari, sedikit jintan manis yang sudah ditumbuk  lumat (atau boleh jer serbuk jintan manis) dan garam digaulkan bersama kacang dal yang telah diblend tadi. Untuk lebih menyedapkan lagi masukkan la udang hidup. Setalah digaul rata, bentukkan bahan-bahan tu bulat2 tapi leper…. Apalagi, lepas ni boleh digoreng. Janganla kasar sangat semasa menggorengnya…karang bercerai bahan2 tu


0 Responses to “Masalode”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: