25
Feb
12

Nasi Kacang

Bahannya...

Dah semestinya nak masak nasi kena bermula dengan beras. Caranya sama jer dengan masak nasi lemak…nak lemakkannya kita perlu santan. Nak semerbakkan keharumannya….kita masukkan hirisan halia dan bawang besar. Nak best lagi masukkan serai yang diketuk dan daun pandan yang disimpulkan. Serbuk jintan manis dan juga rempah kasar seperti buah pelaga dan cengkeh pun boleh menambah keharumannya. Nak jadikan nasi kacang lak….tambah sedikit kacang dal (tak perlu direndam pun) dan nak jadikannya warna kekuningan, tambah sedikit serbuk kunyit….kerabat raja pun suka sebab warnanya:)..Oooop garam jangan lupa ya….masukkan semuanya serentak. Tak payah cari kayu api untuk tanak nasi ni….guna jer rice cooker yang ada.

Dah masak...

20120225-133447.jpg

Sedap dimakan dengan sambal ikan bilis....


0 Responses to “Nasi Kacang”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: